Pastele couscous de la Alto Pasta sunt paste făinoase naturale, din făină de grâu şi ouă de la găini crescute la sol, cu hrană naturală. În ciuda numelui, nu este, de fapt, cuşcuş (couscous), ci un sortiment de paste tradiţionale israeliene, cunoscute şi sub numele de ptitim. Iniţial a fost conceput ca un înlocuitor pentru orez, într-o perioadă de austeritate în Israel, însă, datorită popularităţii, couscousul israelian a devenit o mâncare îndrăgită şi exportată masiv.
Prin forma lor, pastele couscous se înrudesc cu multe preparate orientale tradiţionale, în formă de perle, precum farfel evreiesc, berkoukes berber moghrabieh sirian sau maftoul palestinian. Mai este supranumit şi cuşcuş de Ierusalim sau perle de cuşcuş.
Datorită dimensiunii reduse a pastelor, granulele de couscous capătă o textură deosebită, fiind totodată şi uşor de gătit. Merge de minune împreună cu diverse legume, în salate, în preparate din carne, alături de mirodenii şi condimente, precum şi sosul preferat. În bucătăria marocană (renumită pentru cuşcuş), se folosesc carnea şi legumele, în timp ce Sicilia este renumită pentru reţeta de couscous alla trapanese, cu peşte proaspăt din Marea Mediterană.
Couscousul este un preparat atât de versatil şi de răspândit, încât depăşeşte barierele gastronomiei locale, devenind un aliment cu adevărat universal, dar păstrându-şi aerul misterios şi exotic. Forma deosebită şi echilibrul caloric îl fac un element de nelipsit din meniul oricărui gurmand.
Scrie un review